Λοιπά

Ο Β.Δ. Τομέας περιλαμβάνει τις περιοχές : Γαλατσίου - Λαμπρινής, Ν. Ηρακλείου, Ν. Ιωνίας, Ν. Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας - Μεταμόρφωσης, Αχαρνών - Καματερού.
Στο facebook : www.facebook.com/epam.voriodytikos.tomeas

Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Εορτασμός της Πρωτομαγιάς του 2014 στο κιόσκι του ΕΠΑΜ στην Ν. Φιλαδέλφεια

Το σύνολο των ανθρώπων του Βορειοδυτικού Τομέα του Ε.Πα.Μ. έκανε το χρέος του στο να τιμηθεί και να εορτασθεί η Εργατική Πρωτομαγιά στην Ν. Φιλαδέλφεια την 1η Μαίου 2014.

Η φετινή Πρωτομαγιά όμως είχε διττό χαρακτήρα. Αφ΄ ενός να τιμηθεί το αίμα που είχε χυθεί την Πρωτομαγιά του 1886 στο Σικάγο και κατοπινά στην υπόθεση με τους κανπνεργάτες (*)  και αφετέρου να ενημερωθεί ο κόσμος πως το Ε.Πα.Μ. δίνει την μάχη στους δρόμους, χωρίς κούραση, χωρίς σταματημό και κυρίως, χωρίς να φοβάται ΚΑΝΕΝΑΝ από τους κατακτητές !

Έτσι, οι συνελεύσεις των περιοχών Αχαρνών και Καματερού, Γαλατσίου και Λαμπρινής,  Ν. Ιωνίας, Ν. Ηρακλείου, Ν. Φιλαδέλφειας και Μεταμόρφωσης, έλαβαν την απόφαση να στηθεί κιόσκι στην Ν. Φιλαδέλφεια όπου είναι η ένταση του εορτασμού και της τιμητικής προβολής της εορτής, και έτσι να τονίσουν για άλλη μια φορά στον λαό πως το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο, είναι η δύναμη που θα φέρει την Ελευθερία στην Χώρα και στον λαό !

Σύμφωνα με την απόφαση η δράση περιελάμβανε την διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων, καθώς και την διανομή dvd με υλικό "υπενθύμισης" για ότι ζει η Χώρα και ο Λαός, από δεκάδες συναγωνιστές μέσα στο πλήθος των δεκάδων χιλιάδων κόσμου που πέρασαν από το χώρο ! 

Μεταξύ των συναγωνιστών που μοίρασαν χιλιάδες ενημερωτικών και πολλοί εκ των υποψηφίων ευρωβουλευτών του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου οι οποίοι μίλησαν με κόσμο, διένειμαν υλικό, βοήθησαν σε εργασίες αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως είναι καθημερινοί Έλληνες Πολίτες, που το ...
μόνο που θέλουν, όπως όλοι μας, είναι η Λευτεριά της Χώρας.

Το κιόσκι είχε άψογη και επαγγελματική ηχητική εγκατάσταση (ευχαριστούμε και από εδώ τον συναγωνιστή που προσέφερε τον εξοπλισμό) δίνοντας ακόμα μία δυνατότητα επικοινωνίας με τον κόσμο που προσερχόταν στον τοπικό εορτασμό. 

Στον χώρο υπήρχαν βάρδιες συναγωνιστών 24 ώρες το 24ωρο, όπου η ζωντάνια, η πληροφόρηση, ο οργασμός εργασίας και προώθησης υλικού, το γέλιο και η χαρά αναμειγνύονταν με την προσμονή για ένα καλό, Δημοκρατικό και Λεύτερο "αύριο" της Πατρίδας και του Λαού.




 
(*) Για την Ιστορία αναφέρεται πως, ενόσω διαδήλωναν ειρηνικά οι οικογένειες (στο Σικάγο) με τα παιδιά τους, μια βόμβα έσκασε δίπλα στις αστυνομικές πάνοπλες παρατεταμένες δυνάμεις (βλέπε, προβοκάτσια).

Τότε οι δυνάμεις της αστυνομίας, που "συμπτωματικά" έφεραν μαζί τους -σε ειρηνική διαδήλωση- ΚΑΙ οπλοπολυβόλα, άρχισαν να θερίζουν τον κόσμο. 

Το 1892 έγινε η πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Ελλάδα, από τον Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Καλλέργη. Το 1893, 2000 διαδήλωσαν ζητώντας οχτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων. Το 1894, γίνεται μια μεγάλη συγκέντρωση με τα ίδια αιτήματα που λήγει με 10 συλλήψεις και τον Αύγουστο ακολουθεί σύλληψη του σοσιαλιστή Σταύρου Καλλέργη.

Το 1936 έχουμε τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης. Τα γεγονότα ξεκίνησαν γύρω στο Φεβρουάριο, με κατάληψη ενός εργοστασίου ύστερα από την απόρριψη των αιτημάτων των εργατών και συνεχίστηκε με συμπαράσταση καπνεργατών από άλλα εργοστάσια. Εναντίον τους χρησιμοποιήθηκε τόσο η αστυνομία όσο και ο στρατός. Δεν υπήρχε κεντρική συγκέντρωση, αλλά μικρές συγκεντρώσεις με ομιλητές σε διάφορα μέρη της πόλης. Σε μια συγκέντρωση στη διασταύρωση Εγνατίας και Βενιζέλου, χωροφύλακες πυροβόλησαν και σκότωσαν 7-8 εργάτες. Σ' αυτό το σημείο έχει στηθεί το μνημείο του καπνεργάτη. Με πυροβολισμούς προσπάθησαν να διαλύσουν και τις άλλες συγκεντρώσεις και συνολικά είχαμε τουλάχιστον 12 νεκρούς και 300 τραυματίες.

Οι δολοφονίες των εργατών ήταν η έμπνευση του Ρίτσου για τον "Επιτάφιο".

Σημειώνεται ότι στην Καισαριανή την 1η Μαΐου 1944, η εργατική Πρωτομαγιά συνέπεσε με την άνανδρη εκτέλεση 200 Ελλήνων ανδρών από τις γερμανικές δυνάμεις Κατοχής. Έτσι, η Καισαριανή δεν εορτάζει μόνο την Εργατική Πρωτομαγιά όπως όλος ο υπόλοιπος ελεύθερος και δημοκρατικός κόσμος. Η ίδια ημέρα είναι ημέρα ιστορικής τιμής και μνήμης.

Αποτέλεσμα των ανωτέρω ήταν να μπει σε τροχιά καθιέρωσης το 8ωρο στον εργασιακό τομέα. ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ ΣΗΜΕΡΑ !